Gençler

» Kim Alıştırır ?
» Arkadaşınız Dostunuz mu ?
» Ne Yapmalıyım ?
» Yanlış Bilinenler
Kim Alıştırır ?
Sizi madde bağımlılığına alıştırmak isteyen kişi tanıdığınız bildiğiniz bir kişi olabileceği gibi ilk defa gördüğünüz bir şahısta olabilir. Kendisinden sigara talep ettiğinizde “Sana daha iyi bir sigara vereyim mi ?” diye sorulan sorunun ardındaki kişi en yakın arkadaşınız olabilir. Veya yabancısı olduğunuz bir semtte bir kahvehanede otururken yanınıza otururak sizinle tanışma gayretinde olan kişi bir uyşturucu satıcısı olabilir.


Okul çevrelerinde teneffüs aralarında veya okul çıkışlarında da satıcılara rastlamak mümkündür. Ve belki de bu tiplerin en tehlikelisi iyi tanıdığınızı sandığınız bir arkadaşınız olabilir. Bu arkadaşınız bazen elindeki maddeyi istemediği halde satmaya çalışabilir. Çünkü onun için önemli olan artık siz değilsinizdir. Önemli olan girdiği çarkın dönmesi, para temin etmesi ve ihtiyaç duyduğu maddeyi alabilmesidir. Bunun için parasını, namusunu gözden çıkarabileceği gibi sizi de gözden çıkarabilir.
Bu tiplerin başlıca taktikleri şunlardır;

Yağcılık : Sen gidince buranın tadı tuzu kaçar
Yalnız Bırakma : Eğer gidersen bir daha yüzüne bakmam
Yalvarma – Acındırma : Ne olur hatırım için bir kez,beni kırma
Tehdit : Kesinlikle seni bırakmayız
Ödül Vadetme : Bak bunu yaparsan seni o kızla/erkekle tanıştıracağım
Aşağılama : Hadi süt çocuğu sende

Unutmayınız ki, bu yöntemlerle sizleri istemediğiniz şeyleri yaptırmaya zorlayan kişilere karşı kendinizi ortaya koyarak ve HAYIR diyerek diğer insanlardan saygı görebilirsiniz. Aksi takdirde kişiliğinizden ödün vererek sessiz kalmanız ve insiyatifi başkalarına bırakmanız kaçınılmaz son olacaktır. Mutlu bir hayatın yolu doğru olmaktan ve doğru olan kişilerle bir arada bulunmaktan geçer.,

Arkadaşınız Dostunuz mu ?
Gençlik döneminde bireyin ailesinden çok birşeyleri paylaştığı sosyal çevresini arkadaşları oluşturur. Ergenlik döneminin getirdiği duygular kişiyi aileden çok arkadaş çevresi ile vakit geçirmeye iter. Kendi yaş grubuyla aşağı yukarı aynı hissiyatı taşıdığından onlara yakınlaşır ve güven duyar.

Bu yüzden olumlu veya olumsuz alışkanlıklar genellikle ilk gençlik dönemindeki arkadaş çevresinden elde edilir. Arakadaş çevresi oluştururken sizin iyiliğinizi isteyen, zarar görmenizi istemeyen kişilerle dostluk kurmanızda fayda bulunmaktadır. Bu yüzden çevrenizde birçok arkadaşınız bulunabilir. Ama “dost” olarak nitelendireceğiniz ve daha yakın olup daha fazla şeyi paylaştığınız kişileri özenle seçmeniz gerekiyor.

Uyuşturucu bağımlılırının birçoğu yakın arkadaş çevresiyle birlikte bulundukları parti, cafe, bar ortamlarında ilk defa madde deneyiminde bulunduklarını ifade ediyorlar. Çünkü samimi bir havada aslında hayatınızı karartacak bir madde teklif edildiğinde reddetmek zor gelmektedir. “Biz de kullanıyoruz” , “bir şey olmaz” , “bir kere dene” cümleleriyle ikna edilerek karanlık bir dünyanın kapısı aralanmaktadır. Ayrıca madde bağımlıları, madde temini için her yolu mübah görmektedirler. Sizin de bağımlı olmanız onlara ayrı bir kaynak açacaktır.

» Kim Alıştırır ?
» Arkadaşınız Dostunuz mu ?
» Ne Yapmalıyım ?
» Yanlış Bilinenler
Ne Yapmalıyım ?
Genellikle “Ne Yapmalıyım ?” sorusu çevresinde kullanmaya davet edilen veya zorlanan, bir defa kullanmış ve bocalayan veya artık bağımlı hale gelmiş kişiler tarafından sorulmaktadır. Her 3 durumda da yapılması gerekenler farklılık göstermektedir.

  1. Çevreniz Tarafından Madde Kullanmaya Davet Ediliyorsanız veya Zorlanıyorsanız !

Sizi bu maddeyi kullanmaya itenlerden öncelikle uzaklaşmanız gerekmektedir. Mümkün olduğu kadar aynı ortamları paylaşmayın, uzak durun. Bu kişilerle birlikte olmaya mecbur kaldığınız ortamlarda (okul gibi) yanınızda sizin gibi düşünen bir başka kişiyi daha yanınızda bulundurun. Eğer bu kişiler sizi tehdit ve darp yoluyla madde almaya zorluyorlar en yakın kolluk birimine ulaşıp yardım istemeniz hayati önem taşır.

  1. Bir Defa Kullandıysanız !

Bir partide, arkadaş grubunun içerisinde veya bir sokak satıcısının aldatmasıyla herhangi bir bağımlılık maddesinin ilk defa kullanmışsanız size profesyonel destek verecek birisiyle temasa geçmenizde fayda bulunmaktadır. Tubim`in Türkiye`nin birçok ilinde bulunan İl Temas noktalarıyla görüşebileceğiniz gibi, bir büyüğünüzle bu konuyu paylaşmanızda da önem bulunmaktadır.

  1. Bağımlı İseniz !

Sürekli olarak madde kullanıyorsanız size profesyonel destek verecek birisiyle temasa geçmenizde fayda bulunmaktadır. Tubim`in Türkiye`nin birçok ilinde bulunan İl Temas noktalarıyla görüşebileceğiniz gibi, 18 ilde bulunan AMATEM`lere de başvurabilirsiniz..

Yanlış Bilinenler
Yanlış : Esrar bitki olduğu için güvenilirdir ve bağımlılık yapmaz.
Doğru : Esrar THC maddesini içeren bağımlılık yapıcı maddedir.

Yanlış : Esrar kullanıcıları diğer uyuşturuculara geçmez.
Doğru : Esrar diğer uyuşturuculara başlangıç noktasıdır.

Yanlış : Esrarın etkisi birkaç saatte geçer.
Doğru : Esrar vücutta depolandığı için etkisi günlerce, haftalarca sürebilir. (Esrar sigara olarak içildiğinde kanda birkaç dakikada zirve yapar, saatler içinde hızla düşer. Bunun sebebi dokularda depolanmasıdır. İdrarda günlerce atılır.)

Yanlış : Esrar stresi giderir.
Doğru : Diğer uyuşturucularda olduğu gibi esrar sadece problemlerle yüzleşmeyi geciktirir. Depresyon yapabilir

Yanlış : Esrar zihni açar.
Doğru: Esrar zihni sisli hale getirir; bellek, konuşma, anlama ve karar verme yeteneğini bozar.

Yanlış : Bir defa denemekten bir şey çıkmaz.
Doğru : Bir defa maddeyi aldıktan sonra ikinci bir defa alma riski çok yüksektir. Bir kez çok kezin ilkidir. Kullanımı emniyetli bir bağımlılık maddesi yoktur.

Yanlış : Benim kızım ya da oğlum kullanmaz.
Doğru: Bağımlılık ve maddelerle karşılaşma riski herkes için eşittir.

Yanlış: Ecstacy özellikle ders çalışırken zihin açıcı ve gençler arasında cinsel gücü arttırıcı ve zayıflatıcı bir maddedir.
Ecstacy bilinenin tam tersine beyinde direk merkezi sinir sistemini etkilediği için tüm hücreleri öldürerek beyinde tahribata neden olmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder